Dr. Hugo Heyrman: Een Veelzijdig Visionair in de Belgische Kunstwereld

Bekend onder zijn artiestennaam Dr. Hugo Heyrman, is deze in Antwerpen gevestigde kunstenaar een veelzijdige creatieve kracht in de Belgische kunstwereld. Als schilder, filmmaker, pionier in digitale media en onderzoeker op het gebied van synesthesie en nieuwe media, verkent Dr. Heyrman voortdurend de domeinen van perceptie, geheugen en beeldvorming. "Mijn kunst navigeert door het delicate terrein van hedendaagse kwetsbaarheid. Ik creëer 'visuele vocabulaires' die de conceptuele en virtuele dimensies van een beeld omzetten in tastbare ervaringen," zegt hij. Zijn veelzijdige artistieke repertoire omvat schilderkunst, beeldhouwkunst, tekenen, fotografie, video, film en digitale formaten. Zijn lopende online kunstinitiatief, (((motions of the mind))), gaat verder in op de raakvlakken van technologie, kunst, sensorische ervaring en synesthesie.

Oorspronkelijk aangetrokken tot muziek, verschoof Dr. Heyrman zijn focus naar beeldende kunst en behaalde diploma's aan de Koninklijke Academie en het Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten (HISK) in Antwerpen—waar hij later ook als docent aantrad. Hij bracht ook een jaar door met het bestuderen van nucleaire fysica en behaalde een doctoraat in de kunstwetenschappen aan de Universidad de La Laguna in Spanje. Opmerkelijk is dat hij in 1995 de termen 'Tele-synaesthesie' en 'Post-ego' introduceerde. Sinds 1993 is hij een actief lid van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten en richtte hij het online portaal 'Art & Synesthesia' op.

Tijdens de jaren 60 profileerde Dr. Heyrman zich als een avant-garde kunstenaar, met uitstapjes naar Happenings, Pop-art en filmverkenningen. In samenwerking met Panamarenko, co-publiceerde hij het tijdschrift 'Happening News & Milky Ways' en richtte de Artworker Foundation op. Van 1970 tot 1973 maakte hij een 'Continentale Video & Film Tour' met zijn 'Mobiel Museum voor Moderne Media,' dat België, Duitsland, Frankrijk en Nederland besloeg.

Terugkerend naar de schilderkunst in 1974—zijn eerste creatieve liefde—verwierf Dr. Heyrman erkenning voor zijn 'Street-Life' schilderijen en ontving de 'Prix Jeune Peinture Belge'. Zijn daaropvolgende monumentale schilderseries zoals 'Water,' 'Licht,' 'Tijd,' 'Een Visie is Fijner dan een Uitzicht' en 'Nieuwe Modellen van Realiteit' echoën een diepe spanning tussen verbeelding, realiteit en visuele representatie. "Mijn werk beoogt het visuele en het conceptuele te synthetiseren, waardoor een multisensoriële dialoog ontstaat," legt hij uit. Voor Dr. Heyrman zijn ideeën slechts instrumenten die zijn unieke benadering van vorm, kleur en sfeer voeden, waardoor het bredere verhaal van de beeldende kunst wordt verrijkt.

Zijn kunstwerken hebben belangrijke internationale platforms gesierd, te zien in tentoonstellingen van Antwerpen en Brussel tot Basel, Amsterdam, Parijs, Rome, Barcelona, Chicago en zelfs de Biënnale van Venetië.

Dr. HUGO HEYRMAN

Read more