Berlin Biennale voor Hedendaagse Kunst

De Berlin Biennale voor Hedendaagse Kunst werd opgericht op 26 maart 1996 door Klaus Biesenbach, oprichtend directeur van het KW Instituut voor Hedendaagse Kunst, en een groep verzamelaars en kunstmecenassen. Het idee om een biënnale in Duitsland op te richten werd geïnspireerd door de Biënnale van Venetië in 1995. Na de ondergang van aperto - het forum voor jonge hedendaagse kunst opgericht in 1981 - werd er veel gediscussieerd over de noodzaak om het profiel van hedendaagse kunst in Berlijn te verhogen, wat ongetwijfeld de voortgang van het project heeft versneld.

Het doel van de vereniging was om elke twee jaar een representatieve, internationale tentoonstelling van hedendaagse kunst in Berlijn te organiseren en aandacht te vestigen op minder gevestigde jongere kunstenaars. De originele en belangrijkste institutionele partner van de tentoonstelling is het KW Instituut voor Hedendaagse Kunst, dat nog steeds de expositieruimtes ter beschikking stelt aan de Berlin Biennale. De Berlin Biennale heeft zich gevestigd als een open ruimte die experimenteert, de nieuwste trends in de kunstwereld identificeert en kritisch onderzoekt. Het innovatieve karakter van dit 'kunstlab', dat de groenste scheuten in de kunstwereld probeert en test, moet worden uitgebreid, met als bijzonder doel om jonge kunstenaars de kans te geven zichzelf aan brede delen van het publiek te presenteren.

In 1998 nam Klaus Biesenbach het artistieke roer over van de 1e Berlin Biennale in samenwerking met Nancy Spector en Hans Ulrich Obrist. Voor de 2e Berlin Biennale in 2001 werd het stokje overgedragen aan Saskia Bos, die op haar beurt werd opgevolgd door Ute Meta Bauer voor de tentoonstelling van 2004. De 4e Berlin Biennale in 2006 werd gecureerd door Maurizio Cattelan, Massimiliano Gioni en Ali Subotnick. Adam Szymczyk werd gekozen voor de 5e Berlin Biennale in 2008, die vervolgens Elena Filipovic aanstelde als co-curator. Kathrin Rhomberg cureerde de 6e Berlin Biennale in 2010. De 7e Berlin Biennale werd gecureerd door Artur Zmijewski samen met associate curators Voina en Joanna Warsza in 2012. Juan A. Gaitán cureerde de 8e Berlin Biennale in 2014 en nodigde Tarek Atoui, Natasha Ginwala, Catalina Lozano, Mariana Munguía, Olaf Nicolai, en Danh Vo uit om met hem samen te werken als kernleden en adviseurs in zijn artistieke team. DIS (Lauren Boyle, Solomon Chase, Marco Roso, en David Toro) cureerde de 9e Berlin Biennale in 2016. De 10e Berlin Biennale zal plaatsvinden in de zomer van 2018. Het zal worden gecureerd door Gabi Ngcobo, die Nomaduma Rosa Masilela (New York, VS), Yvette Mutumba (Berlijn, DE), Thiago de Paula Souza (São Paulo, BR), en Moses Serubiri (Kampala, UG) uitnodigde om met haar samen te werken als het curatorenteam.

Sinds de oprichting is de Berlin Biennale voor Hedendaagse Kunst een belangrijke gebeurtenis van hedendaagse kunst wereldwijd geworden. Als een experimentele contextspecifieke terugkerende tentoonstelling, verkent de Berlin Biennale artistieke ontwikkelingen en visies vanuit de kunstscene van een van de meest ongewone culturele hoofdsteden van Europa, waar het ze ook presenteert.

De Berlin Biennale heeft zich gevestigd als een "open ruimte" die experimenteert, identificeert en de nieuwste trends in de kunstwereld kritisch onderzoekt. Het innovatieve karakter van dit "kunstlab", dat de groenste scheuten in de kunstwereld probeert en test, moet worden uitgebreid, met als bijzonder doel om jonge kunstenaars de kans te geven zichzelf aan brede delen van het publiek te presenteren.

Hoewel de tentoonstelling een in essentie publiek karakter heeft, heeft het ook een intern forum waarin organisatoren van evenementen, kunstenaars, curatoren, geselecteerde critici, samenwerkingspartners, sponsors en promotors die zich inzetten voor de bevordering van deze vereniging werken aan het vormgeven van de tentoonstelling en zijn seismografische interpretatie van huidige culturele en sociale ontwikkelingen.

Bron: bb6.berlinbiennale.de

KW Institute for Contemporary Art
Auguststraße 69
D-10117 Berlin, Germany
T +49 (0)30 - 24 34 59 - 0
F +49 (0)30 - 24 34 59 - 99
office@berlinbiennale.de
www.berlinbiennale.de

Read more