Het cureren van ruimtes: Laura Bonnefous poëtische blik op hedendaagse realiteiten

Met haar vakkundig samengestelde mixed-media beelden biedt Laura Bonnefous ons een intiem maar uitgestrekt zicht op de ruimtes die ze tegenkomt of imaginair herschept. Deze projecten balanceren tussen haar persoonlijke artistieke verkenningen en het werk dat ze in opdracht creëert, waarbij ze zowel fotografie als film gebruikt als haar expressiemiddelen.

Geïnspireerd door de interactie tussen de mensheid en hedendaagse landschappen, raakt Laura evenzeer gefascineerd door de transformerende processen waar onze samenleving doorheen gaat. Met een scherpe gevoeligheid onderzoekt en interpreteert ze de mythologieën van ons collectieve bestaan, om ze vervolgens te vertalen naar tastbare kunst. Uit elementen diep geworteld in de realiteit construeert ze vaardig haar eigen unieke ruimtes, die dienen als persoonlijke, metaforische universums.

Haar kunstwerk, tegelijkertijd beeldend en sculpturaal, flirt met de abstractie en presenteert zo een nieuwe archeologie van hedendaagse codes. Laura's mixed-media praktijk is het resultaat van haar formele opleiding aan prestigieuze instellingen zoals de Beaux-Arts de Paris, Otis College of Art and Design in Los Angeles en Gobelins, l’École de l’Image in Parijs.

Laura Bonnefous geniet wereldwijde erkenning en neemt deel aan tentoonstellingen en residenties over de hele wereld. Ze heeft haar werk tentoongesteld op prominente locaties zoals het Palais Galliera en het 104 in Parijs, Voies Off en FotoHaus in Arles, Frankrijk, het Museum of Contemporary Arts of Bangkok in Thailand en Onishi Studio in Japan. In 2021 schitterde haar artistieke talent tijdens het Festival de Saint-Brieuc, de Mairie de Paris en haar eerste monografiepublicatie met Éditions H2L2. Bovendien staat ze op het punt haar tweede boek, 'Kilamba', uit te brengen tijdens de Rencontres de Arles 2022 in samenwerking met Louis Vuitton Editions.

Het talent van Laura werd al vroeg in haar carrière erkend toen ze werd opgenomen in de '30 under 30 Women Photographers'-lijst in 2015. Sindsdien heeft ze verschillende prijzen gewonnen, waaronder de Bourse du Talent, de Prix Picto en de Creative Directors Prize. Bovendien was ze finalist voor de Prix de l’Académie des Beaux-Arts de Paris en de prestigieuze BMW Residency.

Als kunstcurator gebruikt Laura Bonnefous haar scherpe oog en creatieve instinct om niet alleen haar eigen werk, maar ook het collectieve, evoluerende verhaal van de hedendaagse kunst tentoon te stellen. Met haar werk nodigt ze ons uit om onze gedeelde ruimtes, landschappen en maatschappelijke veranderingen te bekijken door een poëtische en diep persoonlijke lens, waardoor ons begrip van de wereld waarin we leven wordt verrijkt.

laurabonnefous - LAURA BONNEFOUS
Laura Bonnefous Photographer and directorwebsite

Read more