Zasha Colah Benoemd tot Curator van de 13e Berlijnse Biënnale

De Berlijnse Biënnale voor Hedendaagse Kunst is verheugd om de curator van de 13e editie, Zasha Colah, aan te kondigen en hartelijk te verwelkomen.

Zasha Colah is een curator en schrijver. Haar tentoonstellingen en teksten zijn een verkenning van artistieke verbeelding onder omstandigheden van aanhoudende onderdrukking, vaak door de prisma's van levendigheid en herstellend gelach. Haar werk beschouwt een reeks culturele praktijken als een onuitgesproken infrastructuur van handelingen en kanalen van tegenexpressie in ongehoorzame terreinen die militarisering en aardse extractie tarten. Ze is bijzonder geïnteresseerd in het punt waarop deze praktijken collectief kunnen worden.

Zasha Colah is een Indiase curator en docent aan de NABA (Nuova Accademia di Belle Arti) Milaan. Haar werk is gericht op handelingen van individuele en collectieve verbeelding binnen de wereldwijde kunstgeschiedenis, door de prisma's van illegaliteit, culturele soevereiniteit (vooral in langdurig gemilitariseerde situaties) en interculturele overdracht. Haar kunstschrijven draait om dergelijke gevallen in Indo-Birma en de Oostelijke Himalaya sinds de late jaren '80. Ze richtte een onderzoekssamenwerkingsverband op, zwarte rijst in Tuensang (2007), en een unie van kunstenaars en curatoren, het Clark House Initiative in Mumbai (2010). Ze co-cureerde de derde editie van de Pune Biennale met Luca Cerizza, 'Habit-co-Habit. Artistieke simulaties van sommige alledaagse ruimtes' (2017), en ze was deel van het curatorenteam van de tweede Yinchuan Biennale, 'Vertrekken vanuit de Woestijn. Ecologieën op de Rand' (2018) onder leiding van Marco Scotini. Ze werd bekroond door de Sir JJ School of Art Mumbai voor het co-cureren van 'Het Workshop Model', een alternatief pedagogisch experiment en reizende tentoonstelling door kunstuniversiteiten en instellingen in India (2011). Ze geeft les in vergelijkende curatoriële theorie binnen de curatoriële cursus aan de NABA Milaan sinds 2018. Haar curatoriële schrijven is opgenomen in The New Curator (Laurence King), The Curatorial Conundrum (MIT Press), Curating Under Pressure (Goethe Instituut / On Curating). Ze woont in Italië en India.

Directeur Gabriele Horn en het team van de Berlin Biennale heten Zasha Colah van harte welkom.

Het internationale selectiecomité voor het curatorschap van de komende Berlin Biennale bestond uit: Sebastian Cichocki (hoofdcurator, Museum of Modern Art in Warschau, PL), Elena Filipovic (directeur/curator, Kunsthalle Basel, CH), Krist Gruijthuijsen (directeur, KW Institute for Contemporary Art, Berlijn), Dr. Omar Kholeif (senior curator en directeur van collecties, Sharjah Art Foundation, AE, en oprichtend directeur, artPost21, VK), Manuela Moscoso (eerste uitvoerend directeur en hoofdcurator, CARA, New York, VS), Olaf Nicolai (kunstenaar, Berlijn), en Ugochukwu-Smooth C. Nzewi (De Steven en Lisa Tananbaum curator, Afdeling Schilderkunst en Beeldhouwkunst, The Museum of Modern Art, New York).

In afwijking van zijn eerdere ritme zal de 13e Berlin Biennale plaatsvinden in de zomer van 2025. Meer precieze data zullen eind 2023 worden aangekondigd. Toekomstige edities zullen dan plaatsvinden in oneven jaren.

Ar/Ge Kunst
Via Museo 29
39100 Bolzano
Italy
Hours: Tuesday–Friday 10am–7pm,
Saturday 10am–1pm

T +39 0471 971601
info@argekunst.itwww.argekunst.it

Read more